Ysärivillityksen uusia ulottuvuuksia: Vapaaehtoiset järjestävät varhaisnuorille ”90-luvun todellisuus”-leirin

Posted by

Leirillä katsotaan VHS-kaseteilta Onnenpyörää ja kerrotaan markan devalvoinnista.

Haddawayn paluu, Jysäri, We Love the 90’s ja monet muut festivaalit ovat tuoneet ysärimusiikin ja ysärimuodin takaisin. Monilla tämän päivän teineillä ei kuitenkaan ole käsitystä 90-luvun karusta arjesta. Tähän Jyväskylän nuorisopalvelut r.y. on kuitenkin keksinyt ratkaisun. Heinäkuun lopussa järjestetäänkin ensimmäinen kesäleiri teemalla ”90-luvun todellisuus”.

Toiminnanjohtaja Marketta Höttösen mukaan jo ensimmäisenä päivänä varhaisteinit totutetaan aitoon 90-luvun ympäristöön. Leirin aluksi heiltä kerätään pois kaikki älylaitteet ja heidät puetaan makunsa mukaan joko ”MM95”- ”Lapin Kulta”-teeman mukaisesti. Ruokailut tullaan toteuttamaan leipäjono-periaatteella, erityisruokavaliot huomioiden.

Autenttista teknologiaa

Nykyteinit pääsevät myös kauppareissulle laskemaan hintoja ”mummonmarkoissa”. Kuuden kertotaulu kerrataankin jo heti ensimmäisenä leiripäivänä ja tietoiskussa kerrotaan myös kauhutarinoita markan devalvoinnista vuonna 1991. Iltaohjelmana katsotaan jotain kolmesta saatavilla olevasta TV-kanavasta ja muistellaan 90-luvun populaarikulttuuria katsomalla videokaseteilta Onnenpyörää, Bumtsibumia ja Iltalypsyä.
– Ajatuksenamme oli esittää myös Hyvät herrat-sarjaa, mutta nykyisen asenneilmaston vallitessa emme voi näyttää varhaisteineille materiaalia, jossa keski-ikäiset miehet pomppivat alasti uima-altaaseen, kertoo Höttönen.

Kysyimme Höttöseltä, miten teinit voivat olla yhteydessä ystäviinsä tai vanhempiinsa, mikäli puhelimet ja muut laitteet kerätään heiltä jo leirin alussa. Höttönen kuvaileekin, miten todenmukaisesti osallistujat pääsevät 90-luvulle myös kommunikaatioteknologian osalta.
– Olemme varanneet käytöömme 10 kappaletta Nokia Mobira-puhelimia joiden SIM-kortit on uudelleenaktivoitu. Opetamme myös tekstiviestin kirjoittamista numeronäppäimistöllä.

16.7.2019 Teppo Alias, Jyväskylä