Kuusamolaismies unohti vyölaukun kotiin Kanarian-matkalla

Posted by

Tapahtuma johti pitkäaikaiseen työkyvyttömyyteen.

Kahvin tuoksu kantautuu ovelle asti, kun kuusamolaisperhe toivottaa toimittajamme tervetulleeksi rintamamiestaloonsa. Tuvan pöydässä istuu jo eläkeikää lähestyvä mies, jonka elämä pirstoutui hetkessä kaksi vuotta sitten matkalla Oulun lentoasemalle.

Hiljainen mies aloittaa tarinansa samalla, kun käynnistämme nauhurin ja rouva tuo pöytään pannullisen tuoretta kahvia ja pullaa. Miehen kertoessa elämäntarinaansa emme voi välttyä ajattelemasta sitä, miten poikkeuksellinen tähtihetki kaksi vuotta sitten tehty Kanarian-loma olisi voinut olla tälle koko ikänsä metsätöitä tehneelle miehelle.

Lähellä unelmien täyttymystä

Perheen aikomuksena oli käydä kerrankin ulkomaanmatkalla muualla kuin Ruotsissa, jossa mies kävi tapaamassa Kainuusta siirtolaisina muuttaneita sukulaisiaan 80-luvulla. Kanarian-loma varattiin matkatoimiston kautta, ja lomaan varustauduttiin viikkoja ostamalla mm. paikalliselta Tokmannilta valkoisia sukkia, sandaalit, oluttehtaan mainoslakki sekä vyölaukku. Juuri tuo vyölaukku muutti perheen elämän lopullisesti.

Bussimatkalla lentokentälle mies tajusi unohtaneensa vyölaukun kotisohvalle, jossa hän oli pakannut laukkuaan. Shokkitilaan joutunut mies jouduttiin rauhoittamaan henkilökunnan toimesta jo Oulun lentoasemalla, jossa ensiapuryhmä latasi rauhoittavan piikin hänen takamukseensa. Tullessaan lentokoneessa tajuihinsa mies joutui nielemään tuskansa. Unelma rannalla löhöilystä räikeän värisessä vyölaukussa ei tulisi toteutumaan.
– Sukkasandaalit, kaljamaha ja punoittava iho eivät vain riittäneet. Vyölaukku olisi ollut kruunu kaikelle. Mutta ei, kertoo itkuinen mies.

Oulun lentoaseman työntekijät kieltäytyivät haastattelusta.

Diagnoosi löi jalat alta, vakuutusyhtiö nostaa kädet pystyyn

Heti Suomeen palattuaan mies käveli Kuusamon terveyskeskukseen, jossa tutun lääkärin antama diagnoosi pysäytti koko perheen: Miehellä todettiin vakava posttraumaattinen stressireaktio ja ahdistuneisuus, jonka vuoksi lääkäri passitti miehen puolen vuoden sairaslomalle. Miehen pahaksi onneksi vakuutusyhtiö kieltäytyi korvaamasta tapahtuman aiheuttamaa kipua ja särkyä.

Pyysimme vakuutusyhtiö Väinämöisen johtoa kommentoimaan tapausta. Lukuisista yrityksistämme huolimatta emme saaneet haastattelua, vaikkakin viestintäsihteeri antoi lyhyen lausunnon, jossa todettiin ettei yhtiö ota kantaa yksittäistapauksiin eikä muutenkaan kommentoi potilastapauksia tietosuojaan vedoten.

14.7.2019 Teppo Alias, Kuusamo