BMW:n uusi automalli noudattaa liikennesääntöjä kuljettajan puolesta

Posted by

Tekoälyn ja robotiikan avulla mm. suuntavilkut toimivat automaattisesti.

Ikiaikainen ongelma BMW-kuljettajien liikennekurista lienee vihdoin ratkaistu, toteaa BMW:n tuotekehityspäällikkö Heinz-Harald Grüne myhäillen Saksan Münchenissä. Markkinoille vuonna 2020 saapuva BMW 39-sarja on herättänyt kohua urheiluautomaailmassa jo ennen virallista ensiesittelyään, joka tulee tapahtumaan tämän vuoden syksyllä Frankfurtin autonäyttelyssä.

Grünen mukaan autojen tekoäly alkaa olla jo niin kehittynyttä, että uudet automallit voidaan varustaa laitteilla, jotka tunnistavat muun muassa sen, milloin kuljettaja kääntymässä tai vaihtamassa kaistaa. Tällöin suuntavilkut alkavat toimia automaattisesti, kuljettajan toimista riippumatta tai huolimatta. Uusinta uutta on myös nopeusrajoituskyltit lukeva etukamera, joka asettaa autolle maksiminopeuden automaattisesti. Kehitteillä on myös liikennevirtaa analysoiva tutka, joka kertoo kuljettajalle mikäli edellä ajavan auton ohittamisesta on todellista hyötyä.

Hintavia härveleitä

Grüne antoi Banaania.fin toimitukselle mahdollisuuden tutustua uuteen 39-sarjan malliin BMW:n testiradalla. Kameroita tilaisuuteen ei kuitenkaan sallittu. Automaattinen vakionopeudensäädin vei kovimman ajoinnon pois, mutta kyyti oli toki tasaista ja pehmeää. 39-sarjan ohjaamo pursuaa uusimpia teknisiä vimpaimia, joiden avulla niin saksalainen kuin suomalainenkin pappa betalar-poika pääsee heittämään korttelirallia turvallisesti. Etenkin RayBanin kanssa yhteistyössä suunniteltu, aurinkolasit kuljettajan päähän pukeva robottikäsi hämmästytti kokenuttakin automiestä.

Edullista hupia 39-sarjan mallin hankkiminen ei kuitenkaan ole. Jo pelkästään ensi vuonna myyntiin tuleva karvalakkimalli tulee maksamaan saksalaisissa autoliikkeissä noin 79 000 euroa, kun taas huippuvarusteltu 39 Deluxe-malli on jo lähtöhinnaltaankin päälle sadantuhannen euron. Deluxe-mallissa hintaa nostaa erityisesti mittaristossa sijaitseva nopeudenkorotin, joka ilmoittaa nopeuden kaksinkertaisena todelliseen verrattuna ja luo täten illuusion vauhdin hurmasta.

14.7.2019 Matti Nieminen, München