Mänttä aikoo hakea vuoden 2034 talviolympialaisia

Posted by

Paikallinen rakennusliike on sitoutunut pururadan laajennukseen.

Mäntän kaupunginvaltuusto on hyväksynyt aloitteen vuoden 2034 talviolympialaisten hakuprosessiin liittymisestä. Päätös nuijittiin läpi aamuyöhön kestäneessä kokouksessa Vasemmistoliiton valtuutettujen soraäänistä huolimatta.

Ensiaskelinaan Mänttä aikoo hakea Suomen olympiakomitealta 2,4 miljoonan euron rahoitusta paikallisen selvityskomitean perustamista varten. Lisärahoituksen keräämiseksi kaupungin veroäyri nousee 38 prosenttiin. Yhteistyökumppaniksi on jo saatu paikallinen rakennus- ja maansiirtoalan yritys, joka on sitoutunut hoitamaan pururadan laajennuksen.

Kansainvälisen olympiakomitean jäsen Ulrike Bahnhof oli silminnähden mielissään Mäntän liittymisestä hakuprosessiin Banaania.fille antamassaan haastattelussa Sveitsin Lausannessa. Hän kuitenkin epäili pienen kaupungin resursseja ja kehoitti Mänttää kiinnittämään huomiota suorituspaikkojen ja hotellikapasiteetin laajentamiseen. Bahnhofin mukaan Mänttä on iloinen piristysruiske kisassa, johon ovat jo ilmoittautuneet Japanin Sapporo sekä Qatarin Doha.

Bahnhofin toive onkin kuultu Mäntässä. Nimettömänä pysytellyt kisahankkeen vetäjä kertoikin neuvotelleensa norjalaisten talviurheilukeskusten kanssa mahdollisuudesta järjestää alppihiihto ja kelkkailu Norjassa. Kiinasta saatavalla rahoituksella aiotaan rakentaa Hyperloop-yhteys Mäntän ja Norjan välille, jolloin mitalistit ehtivät palkintojenjakoseremoniaan Mäntän torille jo saman päivän aikana. Myös 300-metrisen tornihotellin suunnittelusta on aloitettu tarjouskilpailu.

13.7.2019 Matti Nieminen, Mänttä / Lausanne