Puolustusvoimat helpottaa uusien varusmiesten sopeutumista – Nintendo Wii-konsoli korvaamassa käsikranaatin heiton

Posted by

Uuden teknologian hyödyntäminen on osa Puolustusvoimien Varusmies 2030-ohjelmaa.

Kaukana ovat ajat jolloin varusmies joutui heräämään aamukuudelta homeisella kasarmilla ja marssimaan täyspakkausvarustuksessa pakkasella. Näin on ainakin, mikäli Puolustusvoimien suunnittelema Varusmies 2030-ohjelma toteutuu. Puolustusvoimat aikoo reagoida nykyajan haasteisiin helpottamalla uusien alokkaiden sopeutumista varusmiespalvelukseen hyödyntämällä uusinta informaatioteknologiaa.

Kävimme seuraamassa uusien koulutusinnovaatioiden testausta Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä. Pääesikunnan apulaisprojektipäällikkö, eversti Jaakko Seppo esitteli Banaania.fi:lle armeijan uusimpia vimpaimia.

Tekniikan tulee vastata siviilissä opittuja kykyjä

Asepalvelusta joudutaan muuntamaan nykyajan alokkaille sopivaksi.
– Puolustusvoimat ei voi olettaa, että 2000-luvulla syntyneet alokkaat hallitsevat samoja taitoja kuin aiemmat varusmiessukupolvet. Täten on tärkeää päivittää myös varusmiespalvelus 2000-luvun elinympäristöä vastaavaksi, kuvailee eversti Seppo.

Tällä eversti Seppo viittaa sotilasteknologian uusimpiin innovaatioihin, kuten sukset korvaavaan, sähköpotkulaudan tapaan toimivaan ”WinterBoardiin”, joka kulkee lumen päällä lumilaudan tavoin käyttäen voimanlähteenään 10 kW:n sähkömoottoria. Muita Varusmies 2030-ohjelmassa testattavia innovaatioita ovat mm. 3D-laseilla koettava, virtuaalimaailmaan sijoittuva puolijoukkueteltta sekä käsikranaatin heiton korvaava Nintendo Wii-pelisovellus.

Utin jääkärirykmentti testaamassa biohajoavia laskuvarjoja vuonna 2017.


Halusimme kysyä testaukseen osallistuneilta varusmiehiltä mielipidettä uusista härveleistä. Saimmekin aamu-uniltaan heränneen upseerikokelaan haastatteluumme. Kokelas kertoi yllättyneensä positiivisesti uusien innovaatioiden toimivuudesta ja harmitteli samalla sitä, etteivät uudet laitteet ehdi laajempaan käyttöön enää hänen palvelusaikanaan.

Raha ratkaisee

Viime vuosina tapahtuneiden puolustusbudjetin supistusten myötä Puolustusvoimat on joutunut tilanteeseen, jossa aiempia toimintoja on jouduttu korvaamaan edullisemmilla vaihtoehdoilla. Eversti Seppo kertoo myös Karjalan prikaatin joutuneen vaikeiden valintojen eteen mutta päätyneen toimiviin kompromissiratkaisuihin. Näitä ovat olleet mm. sotilassoittokunnan lakkautus. Seuraavassa itsenäisyyspäivän paraatissa prikaatin osasto marssiikin taustanauhanaan euroviisuedustaja Daruden versio Jääkärimarssista.

5.7.2019 Teppo Alias, Vekaranjärvi